SharePoint Server új napra ébredt

Rendhagyó módon, most magyarul posztolok mert a téma közel áll hozzám! Július 20-án a Microsoft kiadta a mostanra 20 éves SharePoint Server következő kiadásának előzetes verzióját! Az angol bejelentést itt lehet elolvasni

Mit is érdemes tudni?

SharePoint Server Subscription Edition

Új név és új licensz model, amiről még mindig nem sokat tudni.

Mindig a legfrissebb verzió

Ezen új verzióval eddig még sosem látott szintű megbízhatóságot és sebességet, illetve újabb és újabb funkciókat kapunk majd.

Folyamatos frissítések

A dolgok jelen állása szerint ez lesz az utolsó SharePoint Server verzió, ugyanis minden verzió-frissítés erre fog rátelepülni automatikusan. (Igaz valami ilyet mondtak a Windows 10-ről is).

Frissíts arról a verzióról, amit most használsz

Mindkét jelenleg támogatott verzióról támogatott a közvetlen frissítés, tételesen a 2016-os és 2019-es verziókról. Nem kell 2019-re frissíteni a 2016-os verziót.

Biztonságos kommunikáció

Windows Server 2022-re telepíve nem csak a legújabb biztonsági funkciókat használhatjuk ki az operációs rendszerből, hanem alapértelmezetten megkapjuk a TLS 1.3 támogatását is.

Nekünk tervezve

Kapunk OpenID Connect támogatást, és át lett írva a névválasztó is, így külső komponensek nélkül integrálható ezen új verzió például az Azure Active Directory-val.

Továbbá az OpenID Connect (OIDC) 1.0 támogatásnak köszönhetően házirend alapú biztonsági szabályokat is lehet használni, például többfaktoros hitelesítést (MFA).

Futottak még

InfoPath Form Services

Továbbra is a rendszer része az InfoPath Form Service, legalábbis ebben az előzetes kiadásban benne hagyták.

SharePoint Designer

Úgy tűnik a mindenki által szeretet vagy éppen utált SharePoint Designer 2013 továbbra is az életünk része marad.

.NET Framework 3.5

Jó hír, hogy nem kell többé .NET Framework 3.5 a SharePoint Server Subscription Edition telepítéséhez. \o/

Windows Server Core támogatás

Azok számára lehet jó hír, akik hajlandóak egy kis kényelmet feláldozni a biztonság oltárán, hogy mostantól a GUI mentes Windows Server Core kiadásra is telepíthető lesz ezen új verzió.

Ami azt jelenti kevesebb Windows frissítést kell majd telepíteni, ami jobb mindenki számára.

Új modul Windows PowerShell-hez

Mivel továbbra is .NET Framework alapokra épül a SharePoint Server így nem használhatjuk az új kereszt-platformos PowerShell verziót. Viszont, hogy a SharePoint adminok ne legyenek nagyon szomorúak a korábbá Snap-in helyet immár egy igazi Windows PowerShell Modult használhatunk, ami minden Windows PowerShell konzolban automatikus elérhető lesz. Nem kell többé begépelni az Add-PSSnapin Microsoft.SharePoint.PowerShell parancsot.

Linkek

További információt az újdonságokról https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2168262

Letöltéshez https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2168051, nyelvi csomaghoz https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2168052

Kérdésekhez és visszajelzésekhez https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2167959